Atça’nın ışınsal şehir yerleşim formu​

 

Yenilenme vakti geldi mi?

Bu şehir için "küllerinden doğmak" terimi tam anlamıyla uygun düşer. Yunan işgali altında kalmış ve yakılmış olan bu belde, bugün "modern mimarlığın ilk yerleşim yeri" olarak bilinir. Hatta bazı insanlar, onu sevdikleri için "Küçük Paris" adını vermişlerdir. 

Tabii ki, doğal olarak “Paris’in burada ne işi var?" diye düşünmeden önce size cevabı verelim. 

Biraz geçmişe gidip geleceğiz şimdi. 1919'da Kurtuluş Savaşı sırasında Yunan işgali altına giren bu belde, 1922 yılında işgalden kurtulmuş, ancak geride yıkık harabe evler ve yanmış binalar kalmıştır. Kentin yeniden imarı için Belediye Başkanı Maşacızade Hafız Mehmet Efendi, Mustafa Kemal Atatürk'e iki isim önermiş. Atatürk, Paris'te eğitim görmüş Atçalı Mühendis Abdi Hıfzı ve Fen İşleri Memuru Halil Bey ile 1924 yılında yaptıkları görüşmede, savaştan zarar gören bütün binaların yıkılmasını ve yeni bir yerleşim düzeni için modern bir imar planı çizilmesini istemiş.

İşte beklenen Paris meselesine gelmek üzereyiz...

Paris'in mimarisine ve kent dokusuna hayran kalan Abdi Bey, Atça'nın imar planını hazırlarken Paris'in kent biçiminden esinlenmiş. Tıpkı Paris'teki Zafer Takı'nın bulunduğu Charles de Gaulle Meydanı'ndan ışınsal olarak uzanan Haussmann yapımı 12 bulvar gibi Atça'da da merkezdeki parkı odak noktası haline getiren 8 ana aks planlanmış. Kent merkezindeki parktan ışınsal olarak uzanan 8 ana aks bulunuyor ve günümüzdeki Atça böyle oluşuyor.

Paris’in ışınsal şehir yerleşim formu 

Düzeni ve yeşilliğiyle sizi büyüleyecek Atça, görülmeye değer bir destinasyondur. Ancak sadece bu bilgilerle yetinmek istemediğinizi tahmin ediyoruz. Bu yüzden sizi heyecanlandıracak bir şey ile geldik. Atça'ya yolunuz düştüğünde Çilek Festivali'ni kaçırmamalısınız. Her yıl mayıs ayında düzenlenen bu festivalde doyasıya gezebilir ve Atça'nın yeşil alanları içinde huzurlu bir şekilde dolaşabilirsiniz.

Küçük bir not daha eklemek istiyoruz.

Efes Antik Kenti'nden sonra en iyi korunan antik kent kütüphanesine sahip olan "Nysa"ya da vakit ayırmanızı öneririz. Hatta coğrafyaya ilgi duyanlar için bir şey söylemek istiyoruz: eminiz ki dünyanın ilk coğrafyacısı kabul edilen Strabon'u tanıyorsunuzdur. İşte kendisi Nysa Antik Kenti'nde eğitim almıştır. 

Aydın’ın Sultanhisar ilçesine bağlı olan Atça Mahallesi’ne yakın keşfedilmeyi bekleyen farklı alternatifler de mevcut. Örneğin, Büyük Menderes Deltası muhteşem doğal güzellikleriyle sizi etkisi altına alacak bir yerdir. Büyük Menderes Nehri'nin Ege Denizi'ne döküldüğü Didim dolaylarında kuş gözlemciliği yapabilir, doğa yürüyüşleriyle eşsiz manzaraların tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca, çevredeki kumsallarda güneşin ve denizin keyfini çıkarabilirsiniz.

Atça’ya yolunuz düştüğünde düzenli şehirleşmeye şahit olacak, yakınlarındaki destinasyonları gezerek keyifli bir seyahate ortak olabileceksiniz. 

Buraları da Gez !
Rotanıza bu lokasyonları da ekleyin...
Kayıtlı E-Posta Adresinizi Giriniz