Muğla, Türkiye'nin en çok yağış alan illerinden... Halk arasında “deli memet” olarak adlandırılan poyrazla birlikte her yönden yağan yağmur halkın ihtiyacına göre bir baca şekillenmesine neden olmuş. Alaturka kiremitli çatıların yaygınlaşmasıyla birlikte geçen yüzyılın başlarında görülmeye başlayan “Muğla Bacası”, geleneksel Türk mimarisinin estetiğini koruyarak günümüze ulaşmış.

Muğla evlerini bölgedeki diğer evlerden ayıran en önemli özelliği bacası... İklimin özelliği ve kullanım amacına göre rüzgarı ve yağmuru kesecek biçimde üstü kapatılarak dikdörtgen biçimde şekillendirilmiş. 28 alaturka kiremidin taş ustalarının elinde bütünlük kazanmasıyla oluşan “Muğla Bacası” kentin sembolü olmuş. Geleneksel Muğla bacasının örneklerini Muğla'nın merkezinde, Milas, Yatağan, Ula, Köyceğiz ve Ortaca ilçelerinde görebilirsiniz.

Hem işlevselliği ile hayat kurtaran hem de estetiğiyle Muğla manzarasına imzasını atan Muğla bacalarının yapım ustalığı "Somut Olmayan Kültürel Miras Türkiye Envanteri"nde de yer alıyor. 
  • Yakın Lokasyonlar
Muğla Yamaç Paraşütü
03/x Fotoğraf
Lüfen indirmek istediğiniz çerçeve modelini seçiniz
Çerçeveli Paylaş
Çerçevesiz Paylaş
Buraları da Gez !
Rotanıza bu lokasyonları da ekleyin...
Kayıtlı E-Posta Adresinizi Giriniz