Her ilmekte başka bir hayal, başka bir hayat ve her iplikte başka bir hikaye…

Günler gecelerce tezgahlarda yöre kadınlarının ilmek ilmek dokuduğu, her bir düğümüne nice hayali, nice umudu iliştirdiği; genç kızların çeyizlerini süsleyen, kendine özgü özellikler taşıyan bu halılar geçmişten bugüne varlığını sürdürür.

“Milas Halısı” yüzyıllardır yüne yün olarak çifte düğüm tekniğiyle dokunan kirkitli bir dokuma türü... Köylüler, Milas halılarında kendi besledikleri koyunlardan elde ettikleri yünü kullanırlar.

Milas halılarında şeftali kırmızısı, ceviz yeşili, çivit mavisi gibi 26 renk kullanılır. Kırmızı, kahverengi ve sarı tonlar Milas Halısı'nın simge renkleri olarak kabul edilir. Milas Halısı yüzyıllardan beri kökboyacılık geleneği ile boyanan ipliklerle dokunur.

Peki, nedir bu kökboyacılığı? Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde yetişen bitkilerin kaynatılması sonucu tabii boyalar elde edilir ve halıların iplikleri bu boyalar ile boyanır. Badem balı ve hayıt yaprağından “fıstık yeşili”, palamut yaprağı ile pürenden “sarı” elde edilir. Milas’da Bozalan ve Karacahisar; Bodrum’da Çömlekçi köyleri (mahalleleri) bu geleneğin muhafaza edildiği nadide yerlerdir.

Halının zemininde elibelinde motifleri kullanılır. Elibelinde motifi doğurganlığın dişi sembolüdür. Evliliği ve cennet bahçesini sembolize eden gül motifleri kenarlarda kullanılır. Yıldız motifleri mutluluğu simgeler. Doğurganlık, mutluluk ve evliliğe olan arzu göz motifleri ile nazara karşı korunur.

Milas Halısı ayrıca Coğrafi İşaret Tescil Belgesi almış ürünler arasında yer alır. 

  • Yakın Lokasyonlar
Muğla Yamaç Paraşütü
03/x Fotoğraf
Lüfen indirmek istediğiniz çerçeve modelini seçiniz
Çerçeveli Paylaş
Çerçevesiz Paylaş
Buraları da Gez !
Rotanıza bu lokasyonları da ekleyin...
Kayıtlı E-Posta Adresinizi Giriniz